|  | 
|  |  |  |  |  |  | Przetargi 2021
 |  |  |  | 
| Odpowiedzi na pytania - sporzadzenie dok. proj. PSZOK 
 Odpowiedzi na pytania dotyczące zapytania ofertowego na wykonanie zadania pn. „Sporządzenie dokumentacji projektowo-kosztorysowej na wykonanie Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) na nieruchomości położonej w obrębie geod. Łączna  na działce 218/3 gmina Łączna”.
 
 1.	Jaka jest planowana masa odpadów zbieranych selektywnie w odniesieniu do łącznej masy odpadów komunalnych wytwarzanych na obszarze objętym przedsięwzięciem?
 
 Odpowiedź:
 Planowana masa odpadów: 130 Mg
 
 2.	Jaka jest planowana liczba obsługiwanych mieszkańców planowanego PSZOK?
 Odpowiedź:
 
 Liczba zadeklarowanej ludności gminy Łączna  wynosi 4243 mieszkańców na dzień przygotowania zapytania.
 
 3.	Czy na planowany PSZOK Zamawiający będzie się ubiegał o dotację?
 Aby ubiegać się o dotację potrzebna jest decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach. Proszę o informację czy należy opracować kartę oddziaływania przedsięwzięcia - PSZOK na środowisko w celu otrzymania decyzji z urzędu gminy o odmowie wydania decyzji środowiskowej? Dla PSZOK nie jest wymagana decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach, jednak instytucje udzielające dofinansowania wymagają takiego dokumentu.
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 4.	Na jaką nośność należy zaprojektować wagę i o jakich wymiarach? Czy należy zaprojektować wagę wyniesioną czy zagłębioną?
 
 Odpowiedź:
 Należy zaprojektować miejsce dla istniejącej wagi do ważenia pojazdów. Na terenie PSZOK jest zamontowana waga elektryczna pomostowa o wymiarach 3x7m.
 
 5.	Jakie rodzaje odpadów będą selektywnie gromadzone w planowanym PSZOK i gdzie będą składowane czy w kontenerach, czy w boksach?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 6.	Czy Zamawiający jest w posiadaniu warunków technicznych przyłączy?
 
 Odpowiedź:
 Nie.
 
 7.	Prosimy o podanie jakie media są zlokalizowane na terenie obecnego PSZOK-u, ich wydajności itd.
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający nie posiada wiedzy.
 
 8.	O jakich parametrach technicznych należy zaprojektować drogę:
 (a) kategoria obciążenia,
 (b) nawierzchnia,
 (c) szerokość,
 (d) odwodnienie,
 (e) powierzchnia.
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający nie wymaga projektu drogi.
 
 9.	Czy dla planowanej inwestycji jest sporządzona mapa do celów projektowych, czy Wykonawca musi uwzględnić koszt mapy w ofercie?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 10.	Czy dla planowanej inwestycji jest wykonana dokumentacja geologiczna, czy Wykonawca musi uwzględnić koszty dok. geologicznej w ofercie?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 11.	Czy Zamawiający wymaga uwzględnienia w projekcie rampy rozładunkowej? Proszę o informację czy rampa rozładunkowa ma być gotowa - typu BEWA, czy ma być indywidualnie zaprojektowana? Czy pod rampą mają znajdować się jakieś pomieszczenia magazynowe. Jeśli tak, proszę o inf. jakie. Dla jakiej wielkości kontenerów należy zaprojektować rampę?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 12.	Czy w ramach zadania Wykonawca ma wykonać studium wykonalności wraz z opracowaniem  wniosku o dofinansowanie na realizację przedmiotowego zadania?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 13.	Czy zamawiający wymaga wizji lokalnej terenu przed złożeniem oferty?
 
 Odpowiedź:
 TAK, zamawiający wymaga dokonania wizji lokalnej w terenie.
 
 14.	W przypadku powstania ścieków przemysłowych np. z myjki kół i podwozi, prosimy o określenie do jakiej kanalizacji je odprowadzić, czy można zastosować zbiornik bezodpływowy zaprojektowany w PSZOK?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 15.	Czy w dokumentacji projektowej przedmiotowego zadania ma być uwzględniony projekt salki edukacyjnej dla dzieci? Jeśli tak, proszę o podanie na jaką ilość dzieci ma być przewidziane pomieszczenie.
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 16.	Jakie Zamawiający dopuszcza ogrzewanie budynków zaprojektowanych na terenie projektowanego PSZOK?
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający dopuszcza ogrzewanie gazowe.
 17.	Czy Zamawiający wymaga wspomagania ogrzewania pomieszczeń za pomocą fotowoltaiki?
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający dopuszcza wspomaganie ogrzewania pomieszczeń za pomocą fotowoltaiki.
 
 18.	Prosimy o określenie gdzie możemy odprowadzić: wody opadowe z terenu projektowanego PSZOK (place, dachy), oraz ścieki sanitarne pracowników.
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający nie posiada wiedzy.
 
 19.	Prosimy o określenie ilości pracowników, którzy mają pracować na terenie projektowanego PSZOK.
 
 Odpowiedź:
 Na terenie PSZOK będzie zatrudniony 1 pracownik.
 
 20.	Jakie obiekty powinny wchodzić w zakres PSZOK ponieważ ilość  tych obiektów ma wpływ na koszt opracowania przez poszczególnych branżystów, tj.: architekt, konstruktor, instalator sanitarny, elektryk, drogowiec.
 W ramach PSZOK minimalnie należy posiadać:
 -Budynek socjalno- sanitarny min. 1 osobę- prosimy o potwierdzenie ile osób ma pracować,
 - Plac do ustawienia kilkunastu kontenerów do gromadzenia poszczególnych kodów odpadów, a w tym co najmniej  dwa kody pod zadaszeniem: papier i tekstylia. Czy do wyceny mamy przyjąć min. 2 kontenery pod zadaszeniem?
 -Waga samochodowa.
 -miejsce gromadzenia odpadów niebezpiecznych i problemowych. Czy można przyjąć kontener mobilny z podwójnym dnem do przechwytywania rozlanych substancji?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 21.	Czy Zamawiający wymaga większego zakresu niż przedstawiony powyżej, jeśli tak to jakich obiektów wymaga.
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 22.	Czy w projekcie Wykonawca ma uwzględnić monitoring całego terenu PSZOK?
 
 Odpowiedź:
 Zgodnie ze Specyfikacją zamówienia.
 
 23.	W związku z tym, że przedmiotem zamówienia jest przebudowa istniejącego PSZOK prosimy o przesłanie mapy istniejącego terenu PSZOK z zaznaczeniem poszczególnych obiektów. Prosimy również o podanie jakie obiekty są na istniejącym PSZOK (wraz z podaniem ich powierzchni i kubatury).
 
 Odpowiedź:
 Zamawiający nie posiada mapy istniejącego terenu PSZOK.
 
 24.	O jakiej nawierzchni należy zaprojektować plac manewrowo - składowy?
 
 Odpowiedź:
 Nawierzchnia z kostki betonowej.
 
 
 Data wprowadzenia: 2021-09-28 1501
 Data upublicznienia: 2021-09-28
 Art. czytany: 2794 razy
 
 
 |  |  |  Wiadomość wprowadził: Mirosław Kopytek Autor dokumentu: Sylwia Jaworska
 |  | » Pokaż rejestr zmian dla danej wiadomości |  |  |  | 
|   |  |  |  | Urząd Gminy Łączna Czerwona Górka 1B
 26 - 140 Łączna
 
 tel. 041/25 - 48 - 960
 fax. 041/25-48-977
 
 Godziny otwarcia:
 Poniedziałek
 7.30-16.00
 Wtorek - Czwartek
 7.30-15.30
 Piątek
 7.30-15.00
 
 Kasa czynna:
 poniedziałek - piątek
 8.00-13.30
 
 ePUAP – adres skrytki podawczej: /09v7jfy1xv/SkrytkaESP
 
 Starostwo Powiatowe
 w Skarżysku-Kamiennej
 www.spskarzysko.bip.doc.pl
 
 Dziennik Ustaw
 http://dziennikustaw.gov.pl
 Monitor Polski
 http://monitorpolski.gov.pl
 
 
 |  |  |  |